2 oktober 2007

Quid NVA? K3!

Een maand lang heeft Herman Van Rompuy water mogen hozen uit het zinkende Belgische schip. Enkele keren ging hij zelf bijna kopje onder, maar het lijkt erop dat hij uiteindelijk toch min of meer in zijn opdracht geslaagd is. Oranje-blauw zit terug rond tafel en Yves Leterme is weer formateur en kandidaat-premier. Maar hoe zijn we hier beland? Hoe kreeg Van Rompuy de partijen zover om de onderhandelingen te hervatten?

Het is op zich al bedenkelijk dat de gewone burger hiervan geen flauw idee heeft. In de media wordt de "methode Van Rompuy" dikwijls geprezen, maar een democraat kan niet anders dan zich hier vragen bij stellen. Een maand lang heeft Van Rompuy zich als een dief in de nacht door het politieke landschap begeven, zonder de mensen die hem verkozen, de kiezers, op een of andere wijze op de hoogte te houden van wat hij - onze vertegenwoordiger die overigens door ons betaald wordt - nu juist wel deed. Maar goed, in België moeten transparantie en democratie wel vaker wijken voor de raison d'etat.

Onrustwekkender zijn de eerste dagen van formateur Leterme II, die voortgaat op het elan van Van Rompuy. Dan heb ik het niet over het welhaast paranoïde stilzwijgen tegen de pers, maar wel over zijn voornemen om minder onderhandelaars uit te nodigen aan tafel. Gedurende de voorbije maand is Bart De Wever een beetje uit beeld verdwenen, politiek althans, want van K3 shows was hij met zijn gezin nauwelijks weg te slaan. Het lijkt er in ieder geval op dat Leterme zinnens is om De Wever ook in de komende onderhandelingen wat meer langs de kant te laten staan.

Quid NVA? Het was reeds vele weken geleden te lezen in de befaamde schootnota van Dehaene. De vraag is vandaag prangender dan ooit. Het is geen geheim dat de aanwezigheid van de NVA aan tafel voor de Franstalige partijen reeds vanaf het begin een doorn in het oog was. Dehaene wist dit toen reeds en ongetwijfeld besefte Van Rompuy het ook. Het lijkt erop dat vandaag ook Yves Leterme dit langzaamaan begint in te zien. Bart De Wever kan zich beter maar al wat zorgen beginnen maken. Hij zou de komende weken wel eens heel wat tijd kunnen hebben om naar K3 te gaan zien.

Geen opmerkingen:

Blogarchief